Opleiding asielmedewerker

Nieuwe data zijn nog niet gekend.

Jaarlijks organiseert de dienst Dierenwelzijn in samenwerking met hogescholen een opleiding voor asielmedewerkers. Deze opleiding is enkel toegankelijk voor medewerkers en vrijwilligers van een erkend asiel. De lessenreeksen zijn intussen volzet, het is niet meer mogelijk om in te schrijven.

Inhoud van de cursus

  • Diergezondheid

Parasitaire en virale infecties kunnen grote problemen geven in een asiel. De belangrijkste parasieten en virussen worden op een rijtje gezet en nader bekeken. Er is speciale aandacht voor de ziektes die ook voor jou besmettelijk zijn. Hoe gevaarlijk is dit? Hoe moet je jezelf hiertegen beschermen?

> Na deze les ken je de belangrijkste ziektes en bestrijdingsmogelijkheden.  Je kent de gevaren van zoönoses en je weet hoe je ze kan voorkomen.

  • Bedrijfsbeheer

Wat zegt de wet over sterilisatie en hoe ga je hier in de praktijk mee om?
De erkenningsvoorwaarden voor de uitbating van een asiel worden besproken met een opsomming van de taken van de verschillende rollen: contractdierenarts, medewerker en vrijwilliger.

> Je weet wat de voorwaarden zijn om een erkenning aan te vragen. Je kent ieders rol en verantwoordelijkheden.

  • Dierenwelzijn en huisvesting.

Dierenwelzijn kan je op verschillende manieren benaderen. Hoe bepaal je het welzijn van een dier? Een dier moet zich goed voelen in zijn omgeving. Een goede huisvesting is dus van cruciaal belang.

> Je kent de principes van de vrijheden en je kent de indicatoren die gebruikt worden om het welzijn te bepalen. Je kent de do’s en don’ts voor het inrichten een goed dierenverblijf.

  • Hygiëne

Het belang van hygiëne kennen we allemaal maar wat houdt dit precies in? Waarmee moet je rekening houden? Welke ontsmettingsmiddelen gebruik je best en op welke manier?

> Na deze les weet je hoe je de infectiedruk zo laag mogelijk houdt en waar je op moet letten als je  ontsmettingsmiddelen gebruikt.

  • Ethologie

Dieren die net in een asiel aankomen ervaren heel wat stress. Het is belangrijk om de juiste signalen te herkennen. Tijdens de les ethologie leer je meer over communicatie van en tussen dieren.

> Na deze les kan je makkelijk het gedrag van hond en kat herkennen. Je ziet wanneer een dier stress heeft en je kan de stress reduceren . Je leert correct te communiceren met hond / kat.

  • EHBO

Ook dieren hebben soms nood aan getrainde hulpverleners. Wat moet je doen wanneer een hond buiten bewust zijn is? Hoe reanimeer je een huisdier? Hoe kan je een kat helpen die aan het stikken is?

> Je herkent de symptomen van een dier in nood en weet hoe je de eerste zorgen moet toedienen.

  • Management & marketing

In een asiel werken is meer dan voor de dieren zorgen. De dieren moeten ook een goede thuis krijgen. Daarvoor is het interessant om te weten waarom dieren in een asiel belanden. Hoe vergroot je de adoptiekansen van de dieren?

> Met deze tips leer je op eenvoudige manier je asiel in de kijker te zetten om zo de adoptiekansen te vergroten. Je leert andere asielen kennen en wisselt ervaringen uit.


Data

Zodra nieuwe data bekend zijn, ontvangen de asielen een uitnodiging.

 

Locaties

Roeselare

Vives Campus Roeselare
Wilgenstraat 32, 8800 Roeselare

Hoe Vives bereiken?

Geel

Thomas More Campus Geel
Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Hoe Thomas More bereiken?

Melle

HoGent Campus Melle
Brusselsesteenweg 161, 9090 Melle

Sint Niklaas

Odisee Campus Waas
Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

Hoe Odisee bereiken?

Diepenbeek

PXL Diepenbeek
Gebouw H, Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Hasselt

Vlaams Administratie Centrum
Koningin Astridlaan 50, 3500 Hasselt

Hoe VAC Hasselt bereiken?


Inschrijving

 

Contacteer ons
Dienst Dierenwelzijn