Perforerende neusring

Sinds 2001 is een perforerende neusring bij runderen verboden.

De ingreep is verboden omdat:
•    het doorboren van het tussenschot van het neusgat pijnlijk en stressvol is voor het dier. Bovendien kunnen ontstekingen ontstaan als de ingreep niet correct is uitgevoerd. 
•    het dier blijvende hinder heeft van de neusring. Als de ring ergens tegenaan botst of als iemand hem vastneemt, veroorzaakt dit pijn. Ook kan de neusring uitscheuren, wat pijnlijk is en risico’s op infecties geeft.

Uitzondering. Voor stieren - die gevaarlijk kunnen zijn - wordt een uitzondering toegestaan met het oog op de veiligheid van de mensen die met het dier moeten omgaan. Een neusring is een extra middel om het dier te controleren en te corrigeren.

Een neusring die niet perforeert, maar het tussenschot van de neus enkel omklemt, is wel toegelaten. Deze neusringen, meestal uit plastic, worden soms aangebracht bij dieren die zogen bij andere dieren.

Als tijdens een inspectie op een bedrijf koeien aangetroffen worden met een perforerende neusring, kan dit aanleiding geven tot een proces-verbaal en een administratieve boete van 640 euro. Overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving kunnen ook leiden tot een korting op de premies.   

Wetgeving

pdf bestandKB 17 mei 2001 toegestane ingrepen op gewervelde dieren.pdf (122 kB)

Contacteer ons
Dienst Dierenwelzijn